vrijdag 30 december 2016

Winterse laatste loodjes.

Met het vooruitzicht op 2 weekjes kerstvakantie en het feit dat mn vriendin in de horeca werkt en dus de eerste week van de vakantie voor haar hele drukke dagen zouden zijn, was voor mij het plan al snel gesmeed om de laatste week van het jaar veel aan de waterkant door te brengen in de hoop nog een paar mooie winterkarpers te vangen. Ik had voor me zelf wel een heel realistisch beeld gesteld dat het geen super vangsten zouden worden omdat de luchtdruk al een tijdje enorm hoog was (deze schommelde tussen de 1030 en de 1045 hPa ), en de water temperatuur erg laag. Maar vanaf de bank vang je helemaal niks zullen we maar zeggen.Om de kansen te vergroten om wat te vangen heb ik een aantal kilo van 2 goeie winter bollen besteld bij de boiliemeister en die werden door goeie service al binnen 3 dagen bezorgd. De birdfoodscopex en de bananen/kokos moesten het gaan doen voor me deze week. Verder ben ik van te voren al op 3 wateren op zoek geweest naar echte winterholdings, ook heb ik al heel de week het weer en de wind in de gaten gehouden om zo de best mogelijke stekken te kiezen. Dus het huiswerk was gedaan en het vissen kon beginnen, een goeie voorbereiding is het halve werk zullen we maar denken.

Zaterdag was de eerste sessie en stond ik om half 10 samen met Nick aan de waterkant. Na wat overleg wie waar ging liggen konden de lijnen nat gemaakt worden en toen ze eenmaal goed gepositioneerd lagen kon het wachten beginnen onder het genot van een lekker bakje verse koffie uit de bialetti. In eerste instantie leek de eerste sessie meteen op een dikke blank uit te draaien toen ineens iets na het middag uur Nick in eens een piep kreeg op zijn rechtse hengel. Het bleek loos alarm te zijn maar tegelijkertijd ging mijn rechtse hengel ook af en dit was duidelijk geen loos alarm.

Na een korte dril gleed er een ijskoude schub over het koord en was de sessie toch nog “gered”. De schub werd pas wild op de mat en na even met mn hand over zijn ogen gehouden te hebben werd hij eindelijk wat rustiger. Helaas was had ie aan 1 kant een papegaaien bek, en dat vind ik toch iedere keer weer sneu om zo iets tegen te komen. Na wat foto's kon hij weer terug het water in een uurtje later besloten we op te ruimen.Op 2de kerst was de volgende sessie, deze keer ben ik een dagje alleen op pad geweest. Bij aankomst zag ik op beide stekken die ik voor ogen had toch wel wat indicatie dat er vis zat dus dit beloofde veel goeds. Snel de hengels opgetuigd en ingegooid en ben daarna de tent op gaan zetten om lekker uit de wind te kunnen zitten. Jammer genoeg waren de goeie indicaties geen garantie tot succes. Ik had graag een leuk kerst karpertje gevangen maar deze sessie eindigde helaas wel in een blank.

De woensdag daar na (2 dagen later) stond de volgende sessie weer gepland en stonden we weer lekker op tijd aan de waterkant, en ditmaal weer bij een ander water. Door de mist was het echt enorm koud en nat maar dat mocht de pret niet drukken. We hadden beide de eerste hengel net in liggen toen we op die stek al meteen een groot spoor met bellen zagen en een vis zagen springen. Nog binnen de 5 minuten begin Nick zijn enige hengel die in lag lijn af te geven en de beetmelder deed zijn ding. Er volgde een mooie dril en we waren beide verbaasd toen we in het heldere water een mooie spiegel boven zagen komen.Dit was 1 van de moeilijker te vangen spiegels uit het oude bestand die niet zo vaak boven water komt. Na een paar foto's kon ook deze vis weer terug het water in en hadden we een heerlijke start van de dag. Een uurtje later kreeg Nick weer een aanbeet, maar toen de vis eenmaal van de obstakels weg was sprong hij uit het water en wist zich te ontdoen van de haak. Zonde! Zeker in de winter als de aanbeten spaarzaam zijn, is iedere losser vervelend.

Schijnbaar zaten we vol op een winterholding want binnen het uur liep Nick zijn hengel weer af en volgende er weer een mooie maar erg korte dril, de  vissen hadden schijnbaar door het koude water niet veel zin om terug te vechten. Ditmaal lag er een mooie schub op de mat en onze dag was alweer helemaal goed, want 2 vissen was toch wel beetje boven de verwachting. Ik had na die 3 aanbeten bij Nick toch ondertussen ook wel zin in wat actie. En gezien het feit dat ik ook met 1 hengel zeer kort tegen de overhangende obstakels lag kon het eigenlijk niet uitblijven, maar ja in deze tijd van het jaar is het nooit geen garantie. We zaten weer lekker aan de koffie toen plots ook op mijn linker hengel m'n beetmelder met veel kabaal tot leven kwam.

Het koste me in eerste instantie even moeite om hem uit de bomen te houden maar toen die daar eenmaal weg was, was het alleen nog een kwestie van het lange open stuk te overbruggen. De schubkarper in het net gleed bleek op de mat een beetje uit verhouding te zijn want voor hoe stevig hij gebouwd was, was niet in zn lengte terug te zijn. Maar dat maakte het niet minder mooi en ook deze kon op de foto om daarna weer terug het water in te gaan.We zijn daarna nog een ander half uur aan het proberen geweest maar verder bleef het stil, maar we hadden absoluut geen klagen zo deze mooie vangsten. Vanwege deze vangsten besloten we de laatste bollen die we nog bij hadden her en der wat bij te voeren om de dag er na nog een sessie te doen.Helaas bleek deze positiviteit ongegrond te zijn want we blankte kei hard en hadden vooral koude tenen. Zo zie je maar weer hoe veel verschil er van dag tot dag in kan zitten. En zeker in de winter tijd.Al met al was het weer een heerlijk weekje geweest met een paar mooie vissen op de mat. En zo zie je dat je met wat voorbereiding, en warme koffie toch ook in de winter nog leuk kan vissen. Dit waren dan ook de laatste loodjes van 2016 en wil ik iedereen een fantastisch 2017 toe wensen met veel goeie gezondheid en vele mooie vangsten voor in het nieuwe jaar. Tight lines!

6 opmerkingen:

 1. mooi resultaat van speurwerk en voorbereiding.
  wellicht volgende keer ook met vriend esox!
  je bent weer welkom.
  grtz

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgende keer slaan we de snoek over en gaan we voor de carp.

   Verwijderen
 2. Mooie donkere wintervissen door flink doorzetten en kou leiden. Wil je een karper rustig krijgen, probeer eens een vinger in z'n bek. Bij de polderkarpers werkt dit feilloos. Good catch in 2017!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga ik zeker eens proberen FER.. ik wens jou het zelfde voor het nieuwe jaar

   Verwijderen
 3. Goed voorwerk en doorzetten beloond, wintervissen! Mooi mannen!

  BeantwoordenVerwijderen